Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Anacronici

Cine e Brie Larson? Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal

1 Mars 2016, 15:44pm

Publié par Ileana

Brie Larson la ceremonia Oscarurilor

Actrita de 26 de ani Brie Larson a primit ieri Oscarul pentru rolul din « Room », film inspirat de drama austriacei Elisabeth Fritzl, tinuta prizoniera si violata de tatal sau timp de 24 de ani. O lectie de actorie intensa, datorita careia Larson se impune fara drept de appel in fata unor actrite deja consacrate, ca Jennifer Lawrence, Cate Blanchett sau Charlotte Rampling, in competitie pentru acelasi premiu.

Cine e Brie Larson, pe numele ei de nastere Brianne Sidonie Desaulniers, actrita-minune a noii generatii americane, pentru care rolul mamei-adolescente din « Room » (Lenny Abrahamson), a fost un adevarat « maraton emotional »?

Dupa un Golden Globe decernat la inceputul anului si un BAFTA primit pe 14 februarie pentru cel mai bun rol feminin, probabil ca Brie Larson ar fi putut sa se astepte si la Oscarul de aseara. Dar nimic nu poate pregati o actrita la aceasta consacrare planetara, mai ales ca restul doamnelor nominate afisau o filmografie impresionanta. De azi inainte nimeni nu o sa se mai intrebe cine este Brie Larson, pe care putini dintre noi au vazut-o in cateva seriale independente, ca « The United States of Tara », in care o interpreteaza pe fiica lui Toni Collette, sau in lung metrajul « The Gambler », in care joaca alaturi de Mark Wahlberg.

« Mama, destinul meu e sa devin actrita » A zis cineva ca e usor sa devii actor ? Nu, nu, nimeni. Dar sunt oameni care stiu ca sunt facuti pentru asta inca de mici. Legenda urbana povesteste ca, la numai 6 ani, Brie Larson ar fi stiut ca isi va dedica viata actoriei. « Mama, stiu ca destinul meu e sa fiu actrita. Asta e karma mea ! » i-a spus micuta Brie mamei sale. Vai de parintii care nu asculta de copii ! Mama lui Brie decide sa mearga pe intuitia fetitei. Mica familie (parintii lui Brie au divortat cand era micuta) se muta la San Francisco, unde viitoarea oscarizata va fi inscrisa la cursurile de teatru. Spirit pragmatic, Brianne realizeaza destul de repede ca un nume asa de complicat ca Desaulniers risca sa frustreze publicul american. Cati dintre locuitorii de peste Atlantic stiu sa pronunte « à la française » ? Eject consonante frantuzesti si alte mofturi elitiste. Brianne devine Brie, Desaulniers se transforma in Larson, nume cu origini solide americane. Renegate, radacinile frantuzesti vor invada alte zone ale personalitatii ei. Brie Larson se declara indragostita de cineastul franco-elvetian, Jean-Luc Godard, instigator oficial al curentului Nouvelle Vague.

99% transpiratie, 99% inspiratie Adaptat dupa un roman de Emma Donaghue, « Room » este povestea lui Joy « Ma » Newsome, o femeie de 24 de ani (Brie Larson), pe care Old Nick o tine prizoniera intr-o pivnita si o violeaza timp de sapte ani. Joy isi imparte captivitatea cu fiul sau, Jack (actorul de 9 ani Jacob Tremblay), nascut in urma violului. Daca povestea adevarate din care s-a inspirat filmul este mult mai crunta, partitura pe care Brie Larson o are de intepretat nu e tocmai din cele mai sprintare. Ca sa se pregateasca pentru rol, actrita marturiseste ca i-au trebuit sase luni de documentare despre impactul agresiunilor sexuale. Mai clar, femeia care s-a prezentat ieri la ceremonia Oscarurilor intr-o rochie albastra vaporoasa, a petrecut o jumatate de an citind marturiile unor persoane care au fost tinute in captivitate. Actoria nu e mereu doar o chestiune de glamour. Daca lecturile pe teme negre nu sunt de ajuns, sa stiti ca tot ca sa se pregateasca pentru rol, Brie Larson a facut un studiu despre impactul carentelor in vitamine asupra corpul uman. A urmat o cura de slabire drastica, pe care a oprit-o doar cand a ajuns la 12% de grasime din masa musculara. Sau minimul fiziologic necesar pentru ca organismul sa poata functiona normal. Se pare ca anul acesta Oscarurile au recompensat, nu numai talentul, ci si munca fizica intensa la care s-au angajat actorii. O paralela fortuita si cel putin bizara cu Leo DiCaprio, care a primit aseara Oscarul pentru rolul incredibil, filmat in gheturile canadiene, din „The Revenant”. Destin sau pura coincidenta inca o data, ca si Leo, care a trecut printr-o depresie importanta dupa rolul schizofrenului care isi masacra familia in Shutter Island (Scorsese), Brie marturiseste ca i-a fost extrem de greu sa iasa din pielea femeii torturate si violate din „Room”.

Fisa biografica :

  • Se naste pe 1 octombrie 1989 (26 de ani) la Sacramento in California

  • La 6 ani, Brie se inscrie la American Conservatory Theatre din San Francisco, devenind astfel cea mai tanara eleva din istoria institutiei

  • La 13 ani, dupa mai multe aparitii in seriale si lung metraje, Brie semneaza primul contract cu Universal Records. Primul ei single « She said » iese in 2003. Actrita compune si interpreteza cateva din cantecele care apar pe banda Sonora a filmelor in care joaca.

  • In 2010 isi creaza propriul label independent “Big Grass Stacks”.

In total, Brie Larson a jucat in mai bine de 25 de lung metraje, de la inceputul tinerei sale cariere